Atmosfera Ecig

Ο πανικός για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα καταστρέφει τη μεγαλύτερη ευκαιρία για τη δημόσια υγεία τα τελευταία 120 χρόνια

Ενα απο τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στην παγκόσμια κοινότητα αποτελούν τα κρούσματα πνευμονοπάθειάς που παρουσιάστηκαν ως επί των πλείστων στις Ηνωμενες Πολιτείες Αμερικής.
Οι ερευνητές αναζητούν την αιτία που οδήγησε περισσότερους απο 500 Αμερικανούς χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων να νοσήσουν από πνευμονοπάθεια εκ των οποίων 8 από αυτούς όπου και κατέληξαν.

Αντικρουόμενες γνωμοδοτήσεις από διαφορετικούς φορείς όπως η Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου που δηλώνει ότι “είναι πιθανό να είναι σημαντικά λιγότερο επιβλαβή για τους ενήλικες από το κάπνισμα κανονικών τσιγάρων” και από την άλλη πλευρά η Αμερικανική ΄Ένωση για τον Πνεύμονα που υποστηρίζει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ασφαλή , έχουν διχάσει την κοινή γνώμη.

 

Ο δρ. Lion Shahab αναπληρωτής καθηγητής του University College of London σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του που παρουσιάστηκε στο παγκόσμιο forum ερευνητών δηλώνει κατηγορηματικά ότι “τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σημαντικά λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα “.

Ο Δρ David Abrams, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης σε τηλεοπτικό πάνελ του “CBS This Morning” δήλωσε ότι ανησυχεί ότι ο πανικός που σχετίζεται με τις ασθένειες που συνδέονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα αποσπάσει την προσοχή από τα οφέλη που θα μπορούσαν να προσφέρουν στη δημόσια υγεία.”

Για να εξετάσει και τους αντίθετους ισχυρισμούς το “CBS This Morning” ζήτησε από τους συναδέλφους του Abrams στη σχολή ιατρικής να αναπαράγουν το πείραμα του οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας -PHE-.

“Αυτό που θα δείτε, θα φανεί πολύ αηδιαστικό”, δήλωσε ο καθηγητής Terry Gordon του Τμήματος Ιατρικής του NYU στο συμπαρουσιαστή του “CBS This Morning”,Tony Dokoupil. “Θα δείτε πολλά καφέ και σκούρα χρώματα τα οποία θα προσομοιάσουν αυτά που πηγαίνουν στους πνεύμονες των ανθρώπων”.

Για περίπου δύο ώρες, η ομάδα του NYU προσομοίασε το κάπνισμα τεσσάρων πακέτων τσιγάρων και το συνέκρινε με την ίδια ποσότητα ατμίσματος. Οι διαφορές ήταν σαφείς: Η βλάβη που προκλήθηκε από τον καπνό τσιγάρων ήταν προφανέστατη. Από τον ατμό όμως ενός υγρού αναπλήρωσης με άρωμα καφέ,σχεδόν αμελητέα.

O Abrams, ωστόσο, δεν πιστεύει ότι η ξαφνική έξαρση ασθενειών θα πρέπει να σταματήσει τους ενήλικες από άτμισμα.

“Νομίζω ότι όλα τα στοιχεία που έχουμε δει από τον FDA και τις εκθέσεις του CDC είναι ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι άνθρωποι που αγόρασαν έλαια μαριχουάνας στο δρόμο που φτιάχτηκαν είτε παράνομα είτε σε μια μορφή πρόχειρης ιδιοκατασκευής σαν ένα βρώμικο ναρκωτικό του δρόμου”, είπε.

“Δεν έχουμε δει καμία περίπτωση στην οποία ένα εμπορικά νόμιμο ηλεκτρονικό τσιγάρο που χρησιμοποιούν οι καπνιστές να έχει προκαλέσει κάποια από αυτές τις ασθένειες”, πρόσθεσε ο Abrams. “Και θα έλεγα για τους καπνιστές ότι δεν πρέπει να φοβούνται από αυτά που βλέπουν και ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αντί των τσιγάρων, αν έχουν ήδη κάνει τη μετάβαση”.

Επιμέλεια κειμένου “Σαββόπουλος Ιωάννης

Πηγήwww.cbsnews.com